Bjurälvendagarna

I nordligaste Jämtland ligger Bjurälvens naturreservat. Ett drygt tre kilometer långt kalkstensstråk i berggrunden som vittrat genom påverkan från rinnande vatten har gett upphov till ett av världens förnämsta karstlandskap med en underjordisk älv, slukhål, grottor och bubblande sifoner.

Bjurälvens naturreservat är ett dramatiskt lanskap med bubblande vatten, kraterliknande gropar och en underjordisk älv som går rakt under ens fötter. Här finns även finns Sveriges längsta grotta, Korallgrottan.

Dalgången Bjurälven flyter igenom användes urspungligen av inlandsisens smältvatten och sin speciella karaktär har den fått genom att området är så kalkrikt.

Koldioxiden i luften löser sig hela tiden i vattnet och bildar då kolsyra. Kolsyran vittrar kalkstenen så att sprickor och hålrum bildas. Med tiden skapas på så sätt stora grottor och tunnlar. Till slut har det ovanjordiska vattendraget helt slukats och blivit underjordiskt.

När kalkstenen löses upp nära markytan kollapsar ibland kalktaket och störtar ned i den underjordiska älven. Hålrummen som då återstår kallas för jordtrattar eller doliner och kan vara jättelika. I dessa rinner sand ned likt i ett timglas och förs snabbt iväg av det underjordiska vattnet.

För att fira att Bjurälven blivit utsedd till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet kommer området att firas på plats. Under tre dagar, den 17-19 juli, kommer det att finnas gott om möjlighet att upptäcka ett av landets häftigaste naturområden bara ett par timmars resa ifrån Fjällsjö.

Grytrännan, Korallgrottan, Blinda dalen, Tempelsalen och den Kokande källan är några av sevärdheterna som väntar på att upptäckas.

Program den 17-19 juli

OBS! Tiderna gäller 2015

Fredag 17 juli 19.00 Filmen ”Den osynliga älven” om Bjurälven av Kurt Skoog visas på Folkets Hus i Stora Blåsjön.

Lördag 18 juli 07.00 Buss avgår från Folkets Hus i Strömsund, med avgång från Gäddede 09.00.

10.00 Guidad vandring från gården i Leipikvattnet. Det kommer att finnas guider på flera ställen längs stigen, du väljer själv om du vill stanna till eller fortsätta vandringen. Bland annat kommer dykarna från Expedition Bjurälven finnas på plats. Barn- och familjeaktiviteter. Lättare förtäring och lunchpaket finns att köpa på plats, kontant betalning. Det kommer även att finnas eldar om man vill grilla sig en korv.

17.00 Bussen avgår mot Strömsund.

18.00 Middag och föreläsning med Rolf Engh om "Grottor och grottforskning i Sverige" på Folkets Hus i Stora Blåsjön. Middagen betalas med kontanter.

Söndag 19 juli 10.00 Friluftsgudstjänst vid Leipikvattnet.

11.00 Gratis guidad vandring i Bjurälvens karstlandskap. Förbokas. Grottkrypning i Korallgrottan. Pris vuxen 700 kronor, barn (10–15 år) 500 kronor. Mat och fika ingår. Förbokas.

Mer information och bokning av buss, boende och guidningar i Korallgrottan och Bjurälven under söndagen kontakta Gäddede turistbyrå på tel. 0672-105 00

Läs mer om samma ämne